De bewaring van kaas is delicaat want het is een levend product dat moet ademen ! De ideale temperatuur om kaas te bewaren ligt tussen 6 à 8 graden.
Wanneer u een kaas koopt hoort deze op zijn hoogtepunt te zijn. Hij wordt dan best binnen de 5 dagen gegeten. Uiteraard bewaren bepaalde kaassoorten beter en langer dan andere, zoals de meeste harde of blauw geaderde kazen. Bovendien bewaart een kaas beter in zijn geheel.
Enkele praktische adviezen :
– Bewaar uw kazen onderaan in de koelkast, in de groentebak, dit is de minst koude en meest vochtige plaats in de koelkast.
– Verpak elke kaas individueel opdat hij zijn eigen smaak behoudt (idealiter in het originele inpakpapier).
– Vermijdt hermetisch afgesloten dozen of plastieken verpakkingen.
– Om grote schotels te bewaren, of om plaats te maken in een goedgevulde koelkast, bestaan volgende noodoplossingen: de kelder, garage of het balkon, naargelang de temperatuur. Deze alternatieven zijn dus afhankelijk van de periode van het jaar.